19. marca 2010

Kórea a Kórejci

Fakty a stereotypy - vyvracanie mýtov



V tomto príspevku chcem zmieniť niekoľko mýtov o Kórei a Kórejcoch, ktoré kolujú v mysliach mnohých Európanov. Niektoré z nich ma mali odradiť od nápadu vycestovať sem, iné slúžia len ako vďačný námet diskusií nad pivom. Väčšina z nich sa nezakladá na pravde, tie ostatné sú oproti skutočnosti až príliš prehnané. Tak teda pekne postupne...




• Mýtus č.1: Je to zaostalá krajina.

Toto nie je pravda ani zďaleka. Kórea má 32. najvyšší HDP na svete (Slovensko 40., Česko 36.), čo znamená, že sa v rebríčku nachádza niekde medzi starými a novými členskými krajinami EU. Čo sa týka technologickej vyspelosti, vyzerá to, že Kórejci ďaleko predstihli väčšinu západného sveta. Namiesto kľúčom sa tu všetky dvere zamykajú na číselný kód, v jedálni vám namiesto vyberania straveniek snímajú odtlačky prstov a za autobus alebo taxík platíte jednoduchým priložením čipovej karty k čítačke.



• Mýtus č.2: Je tam špina, chytíš nejakú chorobu!

Životnej úrovni zodpovedá aj civilizovanosť v ostatných oblastiach - čistotnosť nevynímajúc. Každý Kórejec má doma sprchu, ktorú denne používa. Navyše vo verejných budovách je na každom rohu k dispozícii dávkovač s antibakteriálnym mydlom - zväčša, ako inak, automatický.

Vo veľkej obľube je tu čistenie zubov po každom jedle, bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. Ľahko tak stretnete na úrade alebo v škole v čase obednej prestávky ľudí so zubnou kefkou a pohárikom ako si to švihajú na toalety.

Šíreniu epidémií tu bráni najmä všeobecný rešpekt (niekedy až prehnaný) pred akýmkoľvek náznakom choroby. Ak v spoločnosti pokašliavate a popoťahujete nosom, hneď sa vás niekto začne vypytovať či sa cítite chorý a začne vás presviedčať aby ste hneď zašli k doktorovi a pár dní sa preliečili doma. Jedinou čiernou škvrnou na inak sterilne čistom štíte sú toalety v baroch a niektorých lacnejších reštauráciách. Často krát je toaleta mimo podniku na spoločnej chodbe v dome, takže je podľa toho aj udržiavaná. Ak máte naozaj veľké "šťastie", tak toaleta pozostáva z jednej miestnosti 1x1 meter s otvorom uprostred podlahy, v lepšom prípade s umývadlom v rohu. Malé balenie vlhčených obrúskov alebo vyššie zmieneného antibakteriálneho mydla je na večer v meste nevyhnutnosťou, a sami Kórejci ho so sebou naozaj nosia.


• Mýtus č.3: Ako tam s nimi chceš hovoriť? Veď ti tam nikto nebude rozumieť.

Priznávam, na tom troška pravdy je, ale nie zas tak veľa. Väčšina ľudí, a podotýkam nie len mladých, ale aj starších, rozumie angličtine pomerne dobre. Problém je v tom, že sú priveľmi ostýchaví keď ju majú sami použiť. Ak sa aj niekto odhodlá, je ťažké mu rozumieť kvôli jeho silnému prízvuku. Niekedy si ani nevšimnete, že dotyčný prešiel od kórejčiny k angličtine, pretože v jeho podaní to znie rovnako. S čítaním textu v angličtine nemajú Kórejci najmenší problém. Musíte si ale dať pozor aby ste používali výlučne paličkové písmo, pretože váš krasopis nerozlúštia ani náhodou - poznajú totiž iba tlačenú latinku.


• Mýtus č.4: Ako ich rozoznáš, keď vyzerajú všetci rovnako?

Nuž, na toto sa dá odpovedať len jediným spôsobom. Predstavte si, že my sme pre nich rovnako ťažko rozoznateľný, ako oni pre nás. Ak sa celý život stretávate len s belochmi, váš mozog sa naučí rozoznávať iba tváre belochov, zatiaľ čo aziati sa vám budú zdať podobní ako vajce vajcu. Jednoducho váš zrak, alebo presnejšie povedané mozog v ich rozoznávaní nie je dostatočne skúsený. To isté prirodzene platí opačne, preto sa mi tu často stáva, že si ma miestni pletú s mojim spolubývajúcim, s ktorým si nie sme absolútne v ničom podobný - aspoň podľa mňa.


• Mýtus č.5: Budeš tam hladovať, jedia len ryžu.

Fakticky to nie je pravda, ponuka surovín z ktorých pripravujú jedlá je rovnako pestrá ako u nás, v mnohých oblastiach dokonca pestrejšia. Čo však musím priznať, ryžu jedia naozaj stále a ku všetkému. Ráno, na obed aj večer, k mäsu, k zelenine, k polievke... ak náhodou nedostanete ryžu, dostanete cestoviny... samozrejme ryžové. Treba ale uznať, že ju vedia pripraviť dokonale, takže si na to veľmi rýchlo zvyknete.

Ja osobne mám s kórejskou kuchyňou jediný problém. Je až príliš zdravá. Pre mnohých to znie ako výborná správa, s mojou postavou to je ale zjavná nevýhoda. Už po troch týždňoch som si všimol nepatrný úbytok telesnej hmotnosti, nie len na sebe, ale aj na ostatných novo prýchodzích. Kórejská kuchyňa obsahuje okrem ryže ohromné množstvo zeleniny a morských živočíchov a rastlím, okrem toho takmer vôbec nesolia a nepodávajú sladké zákusky. Pravidelne preto s ostatnými cudzincami chodíme na miesta, ktorým sa doma bežne vyhýbame - McDonald's, KFC a podobne - aby sme nazbierali aspon nejaký gram tuku.


• Mýtus č.6: Sú workoholici.

Za ten krátky čas, ktorý som tu zatiaľ strávil, som si to naozaj všimol. V práci aj štúdiu dokážu byť Kórejci nesmierne vytrvalí. Presný opak národov okolo Stredozemného mora - o španielskej sieste tu nikto nikdy nepočul, a keď sa im ju snažíte popísať, tak to nejako nevedia pochopiť. Okrem iného je to spôsobené nesmiernou súťaživosťou, ktorá im je vlastná. Žiadneho Kórejca neuspokojí, ak je dobrý v tom čo robí. Dokonca mu nestačí ani keď je vynikajúci. Jednoducho chce byť prvý, najlepší zo všetkých.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára